Telefon

0230/522 693

Email

cmdsuceava@gmail.com

Program de funcționare

luni-joi: 9.00-15.00 vineri: 9.00-14.00

 Despre CMSR (click)

 

Extras din Legea nr.95/2006, republicată, cu modificări

Organizarea la nivel teritorial

ART. 521

(1) CMSR este organizat la nivel naţional şi judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, în colegii ale medicilor stomatologi, denumite în continuare colegii teritoriale.

(2) Colegiile teritoriale au personalitate juridică, patrimoniu şi buget proprii, precum şi autonomie funcţională, organizatorică şi financiară în condiţiile prezentei legi. Sediul colegiului teritorial este în reşedinţa de judeţ, respectiv în municipiul Bucureşti.

ART. 522

Organele de conducere ale CMSR, la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, sunt: adunarea generală, consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi biroul consiliului.

ART. 523

(1) Adunarea generală a colegiilor teritoriale este alcătuită din medicii stomatologi înscrişi în colegiul teritorial respectiv.

(2) Adunarea generală a colegiilor teritoriale are următoarele atribuţii:

  1. a) aprobă planul de activitate al consiliului;
  2. b) aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli;
  3. c) alege membrii consiliului;
  4. d) alege membrii comisiei de cenzori a colegiului teritorial sau, după caz, aprobă cenzorul extern propus de colegiul teritorial;
  5. e) alege reprezentanţii colegiului teritorial în Adunarea generală naţională a CMSR.

(3) Adunarea generală a colegiului teritorial se întruneşte anual în primul trimestru al anului sau, în mod extraordinar, ori de câte ori este nevoie.

ART. 524

(1) Consiliul colegiului judeţean este format din:

  1. a) 7 membri, pentru un număr de cel mult 300 de medici stomatologi înscrişi;
  2. b) 11 membri, pentru 301 – 500 de medici stomatologi înscrişi;
  3. c) 13 membri, pentru 501 – 1.000 de medici stomatologi înscrişi;
  4. d) 19 membri, pentru 1.001 – 2.000 de medici stomatologi înscrişi;
  5. e) 21 de membri, pentru colegiile cu peste 2.000 de medici stomatologi înscrişi.

(1^1) Consiliul Colegiului Medicilor Stomatologi Bucureşti este format din 47 de membri.

(2) Proporţional cu numărul de membri ai consiliului colegiului teritorial se vor alege 3 – 9 supleanţi, respectiv 11 supleanţi în cazul Consiliului Colegiului Medicilor Stomatologi Bucureşti.

ART. 525

(1) Consiliul colegiului teritorial va alege dintre membrii săi un birou executiv format după cum urmează:

  1. a) din preşedinte, vicepreşedinte şi secretar, în cazul colegiilor teritoriale cu un număr de cel mult 300 de medici stomatologi înscrişi;
  2. b) din preşedinte, 2 vicepreşedinţi, un secretar şi un trezorier, în cazul colegiilor teritoriale cu un număr de 301 – 5.000 de medici stomatologi înscrişi;
  3. c) din preşedinte, 4 vicepreşedinţi, un secretar şi un trezorier, în cazul Colegiului Medicilor Stomatologi Bucureşti.

(2) Membrii organelor de conducere de la nivel teritorial se aleg prin vot secret, pentru un mandat de 4 ani.

ART. 526 *** Abrogat

ART. 527

(1) Consiliul colegiului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, se întruneşte la convocarea preşedintelui, în şedinţe ordinare, la interval de două luni. În mod excepţional, la solicitarea a două treimi din numărul membrilor săi, consiliul colegiului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, poate fi convocat în şedinţe extraordinare. Între şedinţe, consiliul colegiului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, este condus de biroul executiv, care asigură activitatea permanentă a acestuia.

(2) Deciziile consiliului colegiului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, se adoptă în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi, cu votul favorabil a jumătate plus unu din numărul total al acestora.

ART. 528

(1) Consiliul colegiului teritorial şi biroul executiv al acestuia exercită atribuţiile date în competenţa lor prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a CMSR.

(2) În vederea exercitării atribuţiilor, consiliul colegiului teritorial îşi desfăşoară activitatea în comisii, grupate pe domenii de activitate sau pe specialităţi ale medicinei dentare, în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare adoptat de Adunarea generală naţională a CMSR.

(3) Consiliul colegiului teritorial alege dintre membrii colegiului teritorial pe cei care vor forma comisiile constituite la nivel local, la propunerea biroului executiv.

ART. 528^1

(1) CMSR este format din toţi medicii stomatologi înscrişi în colegiile teritoriale.

(2) Niciun colegiu teritorial nu poate funcţiona în afara CMSR.

(3) CMSR are personalitate juridică, patrimoniu şi buget proprii. În bugetul propriu sunt cuprinse şi contribuţiile colegiilor teritoriale în cotă fixă de 25% din cuantumul cotizaţiilor. Patrimoniul poate fi folosit şi în activităţi producătoare de venituri, în condiţiile legii, şi înfiinţare de asociaţii şi fundaţii.

Organizarea la nivel naţional

ART. 529

(1) Conducerea CMSR, la nivel naţional, se exercită de către:

  1. a) Adunarea generală naţională;
  2. b) Consiliul naţional;
  3. c) Biroul executiv naţional.

(2) Biroul executiv naţional şi preşedintele acestuia, aleşi de Adunarea generală naţională, sunt de drept organele de conducere ale Consiliului naţional al CMSR.

ART. 530

(1) Adunarea generală naţională a CMSR este alcătuită din reprezentanţi aleşi de adunarea generală din fiecare judeţ şi din municipiul Bucureşti, prin vot direct şi secret.

(2) Norma de reprezentare în Adunarea generală naţională este de 1/200 membri înscrişi în fiecare colegiu teritorial la data organizării alegerilor, cel puţin un reprezentant pentru un colegiu teritorial.

(2^1) Detalierea calculului numărului reprezentanţilor colegiilor teritoriale în Adunarea generală naţională este prevăzută în Regulamentul de organizare şi funcţionare a CMSR.

(2^2) Proporţional cu numărul de medici stomatologi înscrişi în evidenţa colegiului teritorial se va alege un număr de 1 – 11 supleanţi, în condiţiile prevăzute de Regulamentul electoral aprobat de Consiliul naţional al CMSR.

(3) Adunarea generală naţională a CMSR se întruneşte anual în primul trimestru al anului sau în mod extraordinar ori de câte ori este nevoie.

Extras din Regulamentul de organizare şi funcționare al CMSR

Organizarea şi funcţionarea colegiilor teritoriale

ART. 77

(1) Colegiile teritoriale au personalitate juridică, patrimoniu şi buget proprii, precum şi autonomie funcţională, organizatorică şi financiară, în condiţiile legii şi ale prezentului regulament.

(2) Denumirea colegiilor teritoriale este cuprinsă în anexa nr. 2 din ROF.

(3) Sediul colegiului teritorial este în oraşul reşedinţă de judeţ, respectiv în municipiul Bucureşti.

(4) Denumirea, emblema colegiului teritorial, sediul şi codul fiscal vor fi înscrise în toate documentele, actele şi înscrisurile care emană de la acesta.

(5) Colegiul teritorial va avea cont bancar.

ART. 78

(1) Colegiile teritoriale au următoarele atribuţii principale:

  1. a) avizează înfiinţarea cabinetelor stomatologice, indiferent de forma lor juridică, precum şi a modificărilor intervenite;
  2. b) participă, prin reprezentanţi anume desemnaţi, la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor din unităţile sanitare publice;
  3. c) ţin evidenţa membrilor şi efectuează înregistrările corespunzătoare în sistemul informatic naţional;
  4. d) eliberează şi avizează anual certificatul de membru al CMSR în formatul unic stabilit şi livrat de Consiliul naţional;
  5. e) eliberează, la cererea medicilor stomatologi înscrişi, certificatul profesional curent;
  6. f) supraveghează modul de exercitare a profesiei de către medicii stomatologi;
  7. g) soluţionează reclamaţiile formulate împotriva medicilor stomatologi, în condiţiile prevăzute de lege şi de regulamentele profesiei;
  8. h) organizează cursuri de însuşire a prevederilor Codului deontologic al medicului stomatolog şi ale altor acte normative care reglementează profesia de medic stomatolog;
  9. i) analizează cazurile de exercitare ilegală a profesiei de medic stomatolog şi le sesizează organelor competente;
  10. j) comunică CMSR, în termenul cel mai scurt posibil, toate datele şi informaţiile deţinute, necesare pentru realizarea schimbului de informaţii prin mecanismul de alertă;
  11. k) îndeplinesc orice alte atribuţii prevăzute de lege şi de prezentul regulament, precum şi de deciziile Adunării generale naţionale şi ale Consiliului naţional.

(2) Procedura de eliberare, la cererea medicilor stomatologi, a certificatului profesional curent şi forma acestuia sunt stabilite de Consiliul naţional.

ART. 79

Organele de conducere la nivelul colegiilor teritoriale sunt: adunarea generală, consiliul colegiului teritorial şi biroul consiliului, denumit şi biroul executiv.

ART. 80

Adunarea generală a colegiului teritorial, denumită şi adunarea generală, este alcătuită din medicii stomatologi înscrişi în colegiul teritorial respectiv.

ART. 81

Deciziile adunării generale se adoptă cu votul favorabil a două treimi din numărul celor prezenţi, cu excepţia adunării generale de alegeri.

ART. 82

Adunarea generală se întruneşte anual în primul trimestru al anului sau, în mod extraordinar, ori de câte ori este nevoie.

ART. 83

Adunarea generală exercită atribuţiile prevăzute de lege.

ART. 84

(1) Lucrările adunării generale sunt conduse de membrii biroului executiv.

(2) Lucrările adunării generale de alegeri vor fi conduse în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului electoral.

ART. 85

Adunarea generală poate fi convocată în şedinţă ordinară sau extraordinară de către:

  1. a) preşedintele colegiului teritorial;
  2. b) majoritatea simplă a membrilor biroului executiv;
  3. c) majoritatea simplă a membrilor consiliului.

ART. 86

(1) Convocarea membrilor adunării generale pentru întrunirea în şedinţă ordinară se va face cu cel puţin 10 zile înaintea datei stabilite pentru desfăşurarea acesteia.

(2) Convocarea membrilor adunării generale în şedinţă extraordinară se face ori de câte ori este nevoie.

(3) Convocarea medicilor stomatologi înscrişi în colegiul teritorial pentru participarea la adunarea generală se face prin afişare la sediul colegiului teritorial, pe site-ul oficial al colegiului teritorial, prin poştă electronică sau prin publicare într-un cotidian local.

ART. 87

(1) Consiliul colegiului teritorial, denumit în continuare consiliul, are un număr de membri proporţional cu numărul medicilor stomatologi înscrişi în evidenţa colegiului, la data organizării alegerilor, aleşi de adunarea generală conform proporţiilor stabilite de lege.

(2) Proporţional cu numărul de membri ai consiliului se vor alege supleanţi, în condiţiile prevăzute de lege şi de Regulamentul electoral.

ART. 88

Deciziile consiliului se adoptă în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi, cu votul favorabil a jumătate plus unu din numărul total al acestora.

ART. 89

Principalele atribuţii ale consiliului sunt următoarele:

  1. a) conduce activitatea colegiului teritorial între şedinţele adunării generale;
  2. b) alege membrii biroului executiv;
  3. c) aprobă membrii comisiei de disciplină, precum şi membrii comisiilor consiliului, la propunerea biroului executiv;
  4. d) aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare al colegiului teritorial şi al comisiilor consiliului;
  5. e) duce la îndeplinire deciziile adunării generale;
  6. f) aplică şi urmăreşte ducerea la îndeplinire a deciziilor organelor de conducere ale CMSR;
  7. g) atestă onorabilitatea şi moralitatea profesională ale membrilor înscrişi în colegiul teritorial, inclusiv prin eliberarea certificatului profesional curent;
  8. h) duce la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse de Adunarea generală naţională sau de Consiliul naţional în sarcina acestuia, în vederea asigurării organizării şi funcţionării corespunzătoare a colegiului teritorial;
  9. i) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute de lege şi de prezentul regulament.

ART. 90

(1) Consiliul se întruneşte la convocarea preşedintelui colegiului teritorial, în şedinţe ordinare, la interval de două luni.

(2) În mod excepţional, la solicitarea a două treimi din numărul membrilor săi sau a preşedintelui colegiului teritorial, consiliul poate fi convocat în şedinţe extraordinare.

(3) Consiliul se întruneşte inclusiv prin mijloace de comunicare la distanţă. Dispoziţiile art. 35 alin. (3) – (6) sunt aplicabile (condițiile folosirii mijloacelor de comunicare electronică).

ART. 91

(1) În cadrul consiliului, pentru realizarea atribuţiilor, se pot înfiinţa comisii organizate în mod similar cu comisiile Consiliului naţional.

(2) Membrii comisiilor de lucru ale consiliului pot primi o indemnizaţie de şedinţă al cărei cuantum se stabileşte de consiliul colegiului teritorial.

ART. 92

Comisiile de lucru ale consiliului îndeplinesc atribuţiile stabilite de prezentul regulament, de deciziile Consiliului naţional, cele prevăzute în decizia consiliului şi respectă recomandările comisiilor similare organizate la nivel naţional.

ART. 93

Comisiile de lucru ale consiliului exercită atribuţii similare comisiilor de lucru ale Consiliului naţional, precum şi următoarele atribuţii specifice:

  1. a) evaluarea formelor de educaţie medicală continuă organizate pe raza colegiului teritorial în cadrul sistemului de educaţie medicală continuă pentru medicii stomatologi, aprobat de Consiliul naţional;
  2. b) eliberarea avizelor de înfiinţare şi funcţionare a cabinetelor stomatologice;
  3. c) ţinerea evidenţei medicilor stomatologi cu drept de liberă practică şi a unităţilor în cadrul cărora se desfăşoară activităţi stomatologice în unitatea administrativ-teritorială respectivă;
  4. d) analizarea şi publicarea competenţelor unităţilor sanitare private sau publice în cadrul cărora se desfăşoară activităţi stomatologice pe raza colegiului teritorial, în condiţiile legii;
  5. e) controlarea şi avizarea condiţiilor tehnice şi de dotare ale unităţilor în cadrul cărora se desfăşoară activităţi stomatologice;
  6. f) eliberarea certificatului de membru şi avizarea anuală a acestuia, în condiţiile stabilite de Consiliul naţional;
  7. g) îndeplinirea formalităţilor de publicitate prevăzute de lege în vederea vânzării spaţiilor cu destinaţie de cabinete medicale, în condiţiile prevăzute de lege;
  8. h) verificarea respectării regimului publicităţii de către medicii stomatologi şi unităţile în cadrul cărora se exercită profesia de medic stomatolog;
  9. i) alte atribuţii stabilite prin decizii ale consiliului sau ale Consiliului naţional.

ART. 94

Şedinţele comisiilor de lucru ale consiliului vor fi convocate de membrul coordonator din cadrul biroului executiv sau de biroul executiv, care va stabili modalitatea de desfăşurare a acestora.

ART. 95

Materialele supuse spre aprobare consiliului vor fi avizate şi fundamentate de către comisia de lucru competentă, după caz.

ART. 96

(1) Corespunzător comisiilor de lucru ale consiliului, în cadrul colegiului teritorial se pot înfiinţa departamente ca structuri tehnice şi administrative.

(2) Un departament poate funcţiona pentru una sau mai multe comisii.

(3) Departamentele vor fi coordonate de către unul dintre membrii biroului executiv.

(4) În afară de departamente pot fi înfiinţate şi alte structuri tehnice şi administrative pentru desfăşurarea activităţii curente a colegiului teritorial.

ART. 97

(1) În funcţie de necesităţile concrete, consiliul poate aproba înfiinţarea şi componenţa unor alte comisii de lucru ori consultative.

(2) Aceste comisii pot avea activitate permanentă sau temporară.

(3) Fiecare comisie constituită conform alin. (1) va fi condusă de un preşedinte de comisie, membru al biroului executiv.

(4) Comisiile vor fi formate din membri ai consiliului şi/sau din alţi membri ai colegiului teritorial propuşi şi votaţi de consiliu.

(5) La lucrările comisiilor pot participa, cu aprobarea consiliului colegiului teritorial sau a biroului executiv, specialişti în diverse domenii.

ART. 98

Biroul executiv asigură activitatea permanentă a colegiului teritorial, în conformitate cu legea şi regulamentele corpului profesional.

ART. 99

Consiliul va alege dintre membrii săi, prin vot secret, pentru un mandat de 4 ani, un birou executiv în componenţa stabilită de lege.

ART. 100

(1) Biroul executiv lucrează legal în prezenţa a jumătate plus unul din membrii şi ia decizii valabile cu votul majorităţii simple a membrilor săi.

(2) Biroul executiv se întruneşte inclusiv prin mijloace de comunicare la distanţă. Dispoziţiile art. 35 alin. (3) – (6) sunt aplicabile (condițiile folosirii mijloacelor de comunicare electronică).

ART. 101

Biroul executiv al colegiului teritorial are următoarele atribuţii principale:

  1. a) asigură activitatea colegiului teritorial între şedinţele consiliului;
  2. b) aprobă angajarea de personal şi asigură execuţia bugetului;
  3. c) execută deciziile adunării generale şi ale consiliului;
  4. d) decide declanşarea sau nedeclanşarea anchetei disciplinare;
  5. e) elaborează şi supune spre avizare consiliului proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli;
  6. f) execută deciziile organelor de conducere ale CMSR şi răspunde de ducerea lor la îndeplinire;
  7. g) informează consiliul cu privire la deciziile emise şi activitatea desfăşurată între şedinţele consiliului;
  8. h) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute de lege şi de prezentul regulament.

ART. 102

(1) Biroul executiv se întruneşte ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui colegiului teritorial sau a cel puţin jumătate dintre membrii săi.

(2) Convocarea membrilor biroului executiv se poate face prin una dintre următoarele modalităţi: poştă electronică, fax, servicii de curierat sau scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

ART. 103

Biroul executiv coordonează activitatea comisiilor de lucru ale consiliului şi a departamentelor.

ART. 104

(1) În exercitarea mandatului, membrii biroului executiv pot primi o indemnizaţie lunară al cărei cuantum este aprobat de Consiliul naţional.

(2) Cheltuielile cu deplasarea, indemnizaţia şi diurna membrilor biroului executiv pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de lege şi de prezentul regulament sunt suportate de consiliul colegiului teritorial.

ART. 105

Preşedintele biroului executiv este preşedintele colegiului teritorial.

ART. 106

Preşedintele colegiului teritorial coordonează activitatea biroului executiv şi are următoarele atribuţii principale:

  1. a) reprezintă colegiul teritorial în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi străinătate;
  2. b) încheie contracte şi convenţii în numele colegiului teritorial, aprobate de biroul executiv;
  3. c) propune consiliului şi biroului executiv modalităţile de aplicare şi urmărire a executării contractelor;
  4. d) convoacă şi conduce şedinţele adunării generale, ale consiliului şi ale biroului consiliului;
  5. e) duce la îndeplinire deciziile biroului executiv, consiliului, adunării generale, precum şi deciziile organelor de conducere ale CMSR, date în sarcina sa;
  6. f) urmăreşte realizarea bugetului de venituri şi cheltuieli;
  7. g) angajează personalul de specialitate şi administrativ, cu aprobarea biroului executiv;
  8. h) conduce, controlează şi îndrumă activitatea celorlalţi membri ai biroului executiv, precum şi a personalului angajat;
  9. i) propune domeniile de interes pentru înfiinţarea comisiilor de lucru ale consiliului;
  10. j) îndeplineşte orice altă sarcină stabilită de consiliu, de biroul executiv, de organele de conducere naţionale ale CMSR ori prevăzută de lege sau de prezentul regulament.

ART. 107

(1) Preşedintele colegiului teritorial este în drept să exercite acţiunea civilă sau să sesizeze, după caz, organele judiciare şi autorităţile competente pentru urmărirea şi trimiterea în judecată a persoanelor care îşi atribuie sau care întrebuinţează fără drept titlul ori calitatea de medic stomatolog sau care practică în mod ilegal medicina dentară.

(2) Preşedintele colegiului teritorial este în drept să sesizeze autorităţile competente în situaţia în care medicii stomatologi, pe durata suspendării calităţii de membru al CMSR sau a dreptului de exercitare a profesiei ori, după caz, a anumitor activităţi profesionale, exercită profesia sau activităţile profesionale în cauză.

ART. 108

Preşedintele colegiului teritorial semnează deciziile biroului executiv, ale consiliului şi ale adunării generale şi are drept de semnătură în bancă.

ART. 109

Preşedintele colegiului teritorial poate mandata în scris pe oricare dintre membrii biroului executiv pentru a realiza competenţele care îi revin sau numai o parte dintre acestea şi poate împuternici şi o altă persoană cu drept de semnătură în bancă.